Ramon Llull

Resultat d'imatges de ramon llull

·           Va ser una de les figures més importants de l’Europa del segle XIII.

·           És considerat el creador del català literari, tot i que sempre va escriure les seves obres amb un propòsit didàctic i sense donar gaire importància a la qüestió estètica.

·           Va ser el primer que va fer servir la llengua catalana per tractar temes tan variats com la filosofia, la ciència… que fins aleshores s’escrivien només en llatí.

·           La seva prosa va ser model de llengua a tot el territori de parla catalana fins a la Cancelleria Reial.

 

Vida (etapes):

1.            Vida cortesana (fins als trenta anys): Va néixer a Mallorca el 1232 i era fill d’una família noble barcelonina que havia arribat a Mallorca amb el rei en Jaume. Vivia com la resta de nobles de l’època. Es casà i tingué dos fills. Escrivia poesia trobadoresca. Cinc visions de Crist crucificat li varen fer veure que havia de dedicar la seva vida a Déu. Ho va vendre tot i abandonà la seva família per seguir un triple programa:

·      Convertir els infidels.

·      Escriure llibres per combatre els errors de la religió.

·      Fundar monestirs per ensenyar a futurs missioners les llengües dels infidels.

 

2.             Formació i contemplació (dels trenta als quaranta anys)

·      Aprengué llatí i àrab i també ciència i filosofia.

·      Després va fer vida contemplativa a Randa on Déu li va fer concebre un sistema infal·lible per convertir els infidels.

 

3.             Predicació (dels quaranta als vuitanta anys):

·      Viatjà per Europa (Roma, París, Gènova, Viena…)  per demanar suport al Papa i a diversos reis i intel·lectuals però no en va rebre l’ajuda que esperava i decidí emprendre la tasca ell sol.

·      Començà un període d’activitat intensa. Viatjà diverses vegades al nord d’Àfrica on va ser empresonat, apedregat i fins i tot condemnat a mort.

·      Va escriure 250 llibres on explicava la seva doctrina.

·      Morí quan tornava amb vaixell a Palma el 1315. És enterrat a l’Església de Sant Francesc de Palma

 

 

Obra:

·      Escrigué en quatre llengües: català, llatí, àrab (aquesta part de l’obra s’ha perdut) i provençal (poesia trobadoresca).

·      Les seves obres tracten una temàtica molt diversa: ciència, filosofia, teologia… Vol recollir tots els coneixements de l’època.

·      La literatura era, per a ell, un mitjà (més que no un fi ) per difondre la fe.

·      De les 250 obres que en conservam destacarem només les dues novel·les:

 

1.        Blanquerna: Explica la vida del jove Blanquerna, fill únic d’ Evast i Aloma. Després de renunciar a casar-se amb Natana, Blanquerna passa per diversos graus eclesiàstics (monjo, abat, bisbe, papa i ermità). Amb aquesta novel·la Llull vol mostrar com s’hauria de reformar la societat  en tots els seus estaments (vida matrimonial, vida religiosa…), tenint com a model la moral cristiana.

2.        Fèlix o Llibre de meravelles: Fèlix és un pelegrí que observa la realitat i es meravella de tot el que es va trobant. Per una banda es meravella del que li expliquen els  filòsofs i ermitans que es troba de camí i per l’altra està molt trist perquè comprova la gran distància que hi ha entre la conducta dels homes i allò que Déu havia previst quan creà el món. La novel·la inclou el Llibre de les bèsties, una narració protagonitzada per animals on Llull critica la manera de fer política de l’època.

Resultat d'imatges de llibre bèsties comediants

TEXTOS

 

L’ermità i la rata (Llibre de les bèsties)

En una terra es va esdevenir que un milà portava una rata, i un ermità va pregar a Déu que aquella rata caigués a la seva falda.

Per les oracions del sant home, Déu va fer caure aquella rata a la falda de l’ermità, el qual va pregar a Déu que en fes una bella donzella.

Déu va iïr els precs de l’ermità, i va fer de la rata una donzella.

– Bella filla, va dir l’ermità; vós voleu el sol per marit?

– Senyor, no, va dir ella; perquè al sol li prenen els núvols la claredat.

.I l’ermità li va demanar si volia per marit  la lluna, i ella va dir que la lluna no tenia la claror per si mateixa, sinó que la tenia pel sol.
– Bella filla, va dir l’ermità; voleu vós per marit el núvol?

Va respondre que no, perquè el vent menava els núvols allà on volia.

La donzella no va voler el vent per marit, perquè les muntanyes li impedien el moviment; ni va voler les muntanyes, perquè els rats les foradaven.

A la fi la donzella va pregar a l’ermità que pregués a Déu que la tornés rata, així com era abans, i que li donés per marit un bell rat.

 Resultat d'imatges de ermità rata

 

Cant de Ramon (fragment)

 

Vaig ser creat i ésser em fou donat

per servir Déu i perquè fos honrat

I vaig caure en grans pecats,

I la ira de Déu vaig provocar.

Jesús vingué a mi crucificat

I volgué que Déu fos per mi amat. (…)

El monestir de MIramar

vaig fer a frares menors donar

per anar a sarraïns a predicar.

entre la vinya i el fenollar

Amor em prengué i em feu a Deú estimar,

Entre sospirs i plors estar.(…)

 

Nou saber he trobat,

amb el qual es pot conèixer la veritat

I destruir la falsedat:

Els sarraïns seran batiats,

els tartres, els jueus i els equivocats,

gràcies a la ciència que Déu m’ha donat. (…)

 

Som home vell, pobre, menyspreat,

no tenc ajuda d’home nat(…)

molt bon exemple he donat:

poc  som conegut i estimat.

Resultat d'imatges de ramon llull

 

 

 

 

El corb i la serp (Llibre de les bèsties)

 

El Bou bramulà una altra vegada, i el Lleó i totes les bèsties que formaven el seu consell van tenir molta por; i Na Renard no mostrà cap mena de temor, sinó al contrari, continuà alegrement davant el rei. I el rei digué a Na Renard aquestes paraules: 


–Renard, com pot ser que tu no tinguis por d’aquesta veu tan gran i tan estranya? Ja veus tu que jo, que sóc tan poderós, i l’Ós, i el Lleopard, i moltes altres bèsties, tenim por. 


Na Renard va respondre al rei i digué aquestes paraules: 


–Un corb feia el seu niu en una roca, i cada any una gran serp se li menjava els seus fills. El corb odiava aquella serp que se li menjava els fills i no gosava combatre amb ella perquè el seu cos no era tan poderós com el de la serp i mai no la podria vèncer en un combat. Aquell corb rumià que li caldria la força de l’astúcia per vèncer la serp, ja que la força del cos no l’acompanyava.

 
Un dia va passar que la filla del rei jugava amb les seves donzelles en un verger , i havia posat a la branca d’un arbre la seva garlanda d’or i  de pedres precioses. El corb va prendre amb el seu bec aquella garlanda i volà per l’aire llargament, fins que molts homes van seguir el corb per poder veure on posaria la garlanda que la filla del rei s’estimava tant, i que plorava desconsoladament perquè el corb se l’havia endut. El corb deixà la garlanda en el lloc on hi havia la serp; i els homes, quan anaren a agafar la garlanda, van veure la serp i la van matar.


Així es pot veure que el corb, per aconseguir el seu propòsit, es va ajudar d’altres éssers, i finalment va vèncer la seva enemiga gràcies a l’art de l’astúcia. “De la mateixa manera, senyor –va dir Na Renard al Lleó– jo domino tant l’art de l’astúcia, que, si s’esdevingués que no pogués vèncer per la força del cos la bèstia que posseeix aquesta veu tan forta i tan terrible, buscaria l’ajut que em convingués en l’art de l’astúcia, de tal manera que la faria morir de mala mort”. 

 

 

EXERCICIS

1.       Quin fet va provocar el canvi radical que es va produir en la vida de Ramon Llull quan tenia trenta anys?

2.       Quin triple propòsit es va plantejar a partir d’aquell moment?

3.       Va aconseguir allò que pretenia? Raona la teva resposta.

4.       En quantes llengües va escriure la seva obra Ramon Llull?

5.       Quina era, per a ell, la funció de la literatura? Cercava en la literatura el plaer estètic?

6.       Quantes obres seves es conserven?

7.       Digues el nom de les seves dues novel·les.

8.       Resumeix en quatre línies la història de l’ermità i la rata.

9.       Què pretén ensenyar Ramon Llull amb aquest exemple?

10.     Fes un petit resum del contingut dels fragments del Cant de Ramon que has llegit.

11.    En quin moment de la seva vida creus que va escriure aquest poema? Què t’ho fa pensar?

12.    Després de llegir el text del Llibre de les bèsties que parla del corb i la serp, explica què creus que és el que vol demostrar la Guineu amb aquest exemple.

13.    Per què la guineu no té por del bramul del bou?  Com explica als altres animals la importància de la seva astúcia? Per què dóna tanta importància a aquesta qualitat?

Resultat d'imatges de llibre bèsties gravat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *