Repàs de l’apòstrof, el guionet i la contracció

  1. Col·loca l’article davant dels mots següents:

____herba,  ____ena, ____hulla, ____hipoteca, ____indústria, ___hoquei, ____iode,              ____urna,  ____Índia, ____himne, ____11 , ___infermeria, ____universitat,____illa ,            ____única , ____hiena, ____iogurt , ____XI, __iaio, ____il·lusió, ____hipertensió

  1. Escriu l’article o la preposició de, amb apòstrof o sense, segons convengui:

La crisi de ….. indústria tèxtil. Aquella era  ….. única esperança que li quedava. …… unió dels sindicats afavoriria el conveni. Digues-li que, la moto, ja …. hi tornaré de seguida que pugui. La màquina no va gaire fina: …. untaré amb una mica …. oli.  Ens varen robar …  urna de les votacions. …… intenció primera era bona. No sé com hi ha tanta gent que suporta …. infern de la circulació. Enguany, la Diada de …. 11 de setembre cau en dimarts.   Hi havia molta gent coneguda a …. stand de llibres en català. Avui plegaré a …. una perquè he d’assistir a unes sessions …. ioga. ….. 1 de novembre, Tots Sants, anirem a Sóller.

EL GUIONET  (repàs de la teoria)

A.   S’escriuen amb guionet:

a)  Els numerals compostos (ordinals i cardinals): vint-i-dos.

b)  Els mots compostos que comencen amb el nom d’un punt cardinal: nord-americà, sud-est.

c)  Els compostos repetitius i expressius: pengim-penjam, tic-tac.

d)  Un petit grup de mots o expressions singulars: abans-d’ahir, adeu-siau, despús-ahir…

e)  El substantiu no-res i els compostos formats amb el mot no i un substantiu: no-violència.

B.   S’escriuen sense guionet:

a)  Els mots construïts amb els prefixos. des-, ex-, per-, pre-, pro-, pseudo-, quasi-, sobre-, sots-, ultra- i vice-: exministre, precristià, proxinès, ultraconservador…

b)  Els mot no s’escriu com a independent quan precedeix un adjectius: els no violents.

c)  Els mots construïts amb formes prefixades acabades generalment en –o i de vegades en –i, com audio-, cardio-, denti-, fisico-, gastro-, labio-, magneto-, socio-, etc: indoxinès, audiovisual, cardiovascular, dentilabial, fisicoquímic,gastroenteritis, labiodental, magnetoelèctric, socioeconòmic.

d)  Els compostos formats a partir de mots catalans: capgròs, ratapinyada, pocatraça, figaflor, setciències, coliflor… excepte si es produeix una d’aquestes circumstàncies:

·     El primer element acaba amb vocal i el segon comença amb r-, s- o x- : penya-segat, aigua-sal, guarda-roba, gira-sol, cara-xuclat, esclata-sang.

·     El primer element duu accent gràfic: mà-llarg, pèl-blanc, pèl-curt.

Els topònims segueixen aquesta mateixa norma: Portocolom, Font-romeu

Cal remarcar que els mots d’aquest apartat, encara que el prefix acabi en vocal i el segon component comenci en r- o en s-, no dupliquen aquesta consonant: preromà, vicerector, grecoromà, politicosocial.

e)  Si el darrer element d’un compost escrit sense guionet és un monosíl.lab, pren un accent si les regles d’accentuació així ho demanen: a collibè, capgròs. Si s’escriu amb guionet, no: vint-i-u, pèl-ras. Si el monosíl.lab duu accent diacrític, el perd: subsol, rodamon.

  1. Escriu guionet, ajunta o manté separats els mots de les frases següents:

El vent va girar cap al nord oest. Durant dos anys va ser vice president de la institució. Va actuar com un autèntic poca vergonya. El nin va fer xip xap dins el bassiot. El pintor es va fer molts d’auto retrats. S’ha creat una associació jordano palestina. Abans d’ahir vaig dur a arreglar el para xocs del cotxe. A na Maria, li varen robar el porta monedes. L’ex secretari ha dit, avui, adeu als seus companys. Cal distingir diversos sub grups en aquesta espècie.

  1. Escriu amb lletres els nombres següents:

(41) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(3.902) ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

(27.568) ……………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(245.723) …………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(2.428.539) …………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *