Domini lingüístic

  ELS TERRITORIS DE PARLA CATALANA  (DOMINI LINGÜÍSTIC)

 S’anomena DOMINI LINGÜÍSTIC el conjunt de territoris on es parla una mateixa llengua. En el cas del domini lingüístic català en aquests territoris hi viuen actualment més de 13 milions de persones de les quals aproximadament 10 milions parlen català. En algunes zones del domini lingüístic català s’hi  parla d¡altres llengües com l’occità (aranès) a la Vall d’Aran o el castellà a regions de l’interior del País Valencià.

La llengua catalana és parlada a quatre estats europeus:

 1. Espanya:
 • Catalunya
 • Comunitat Valenciana
 • Illes Balears
 • Una franja de la Comunitat Aragonesa que va de nord a sud, ocupa 50 municipis de les tres províncies (Osca, Saragossa i Terol) i té una amplada d’uns 15-30 km
 • La regió del Carxe a Múrcia.
  1. Andorra.
  2. França: El departament dels Pirineus Orientals.
  3. Itàlia: La ciutat de l’Alguer (Sardenya).

A l’Estat espanyol, un 41% dels habitants viu a comunitats autònomes que tenen més d’una llengua oficial i gairebé un terç de la població (29%) viu en territoris on la llengua pròpia és el català. El 95% dels ciutadans de Catalunya, de les Illes Balears i d’Andorra entenen el català. Per altra banda, al País Valencià, els ciutadans que entenen el català són un 80%.

El català és una llengua de demografia mitjana activa i viva en els territoris en què es parla:

 • És la novena llengua més parlada a la Unió Europea, al costat de llengües com el suec, el grec o el portuguès.
 • És oficial en un estat sobirà (Andorra), i en tres comunitats autònomes espanyoles és cooficial juntament amb el castellà (Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears).
 • Es transmet de manera intergeneracional amb normalitat i és present en tots els mitjans de comunicació dels territoris catalanoparlants.
 • Té una tradició i vitalitat literària, a més d’una cultura rica.
 • És un idioma plenament codificat, normativitzat i estandarditzat amb un total consens acadèmic
 • És la vuitena llengua a Internet.

Exercicis

 1.    Cerca per internet la quantitat aproximada de catanoparlants que hi ha a cada un dels territoris del domini lingüístic català.

2.    A quins territoris és oficial la llengua catalana? Quins avantatges creus que els dona aquesta oficialitat?

3.    Quins desavantatges creus que tenen, per contra, els catalanoparlants dels territoris que no gaudeixen d’aquest privilegi?

4.    Consideres que el català és prou viu al teu poble? Quin percentatge dels seus habitants creus que el parlen? Creus que hi ha diferències significatives entre Palma i la Part Forana? Quines causes les provoquen?

5.    És habitual, entre la gent amb la qual et relaciones, que en una conversa es canviï fàcilment del català al castellà quan s’incorpora al grup una persona castellanoparlant (encara que entengui perfectament la nostra llengua)? Explica les causes que creus que motiven aquest fet? En cas que pensis que és una qüestió d’educació planteja’t si la persona castellanoparlant que entén el català es comporta de manera educada amb la resta.

6.    Com valores la situació de la llengua catalana si la compares amb la de la resta de llengües europees? Creus que les administracions han d’intervenir d’alguna manera per afavorir un anivellament entre les dues llengües oficials a les Illes? Per què?

7.    Quin futur veus a la llengua catalana a les Illes Balears? Creus que està en perill de desaparició? Per què? Raona la teva resposta.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *